JAK WYBRAĆ DOBRĄ OLIWĘ EXTRA VIRGEN

Według raportu z 2014r. przedstawionego w Parlamencie Europejskim oliwa z oliwek Extra Virgin jest  najbardziej podrabianym produktem spożywczym na terenie Wspólnoty.  Szacuje się, że ponad 70% oliwy oferowanej do sprzedaży w europejskich sklepach jako Extra Virgen nie spełnia przyjętych standardów (m.in. poziom kwasowości jest wyższy niż 0,8%) lub po prostu jest wymieszana z innym tanim tłuszczem roślinnym.
Pokusa sprzedaży podrabianej oliwy jest duża ponieważ koszt produkcji tanich tłuszczów roślinnych, używanych do fałszowania jest kilkukrotnie mniejszy niż oliwy Extra Virgen tłoczonej na zimno. Poza tym, oszuści wyspecjalizowani w tym temacie nie ponoszą zbyt dużego ryzyka,  ponieważ nie mają naprzeciw sobie wyszkolonych i zorganizowanych śledczych.  Proceder kwitnie

Jak zatem nie dać się nabrać i wybrać dobrą oliwę wśród tych, które są oferowane na polskim rynku?

Bardzo dużo o oliwie możemy wyczytać z etykiety:
Sposób produkcji
Wybieramy oczywiście oliwę Extra Virgen, tłoczoną na zimno.

Pochodzenie
Warto wybierać oliwę bezpośrednio od producenta.
Bardzo często na etykiecie można znaleźć  informację, że oliwa została „wyprodukowana w UE lub poza UE. Oznacza to że sprzedawca nie jest jej producentem.

Certyfikaty
Ważne są certyfikaty potwierdzające jakość produkcji. Do najważniejszych należy Certyfikat Zintegrowanej Produkcji. Warto go szukać na butelkach oliwy. Ściśle określa rygorystyczne  zasady zgodnie z  którymi powinna być produkowana. Są to między innymi gęstości rozsadzenia drzew oliwnych, ograniczenie możliwości użycia biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin, zbiór, czas w jakim oliwki muszą znaleźć się w tłoczni od momentu zbioru, warunki tłoczenia oliwek, przechowywanie, butelkowanie i wiele innych.
Ponadto na etykietach możemy znaleźć także : Certyfikat Jakości, Certyfikat Pochodzenia, plombę SIQEV, która jest potwierdzeniem najlepszych praktyk w produkcji oliwy Extra Virgen.
Za każdym certyfikatem stoi podmiot gwarantujący wysoką jakość produktu. Zatem, im więcej certyfikatów tym większa pewność, że wybieramy właściwą oliwę.

Add reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *