Produkty do których zawsze wracasz

7,86 z VatDodaj do koszyka

8,40 z VatDodaj do koszyka

19,00 z VatDodaj do koszyka

12,50 z VatDodaj do koszyka

8,40 z VatDodaj do koszyka

8,40 z VatDodaj do koszyka

Oliwa Extra Virgin to jedyny tłuszcz jakiego używamy!

Nasza oferta obejmuje kilka, niewątpliwie najlepszych oliw Extra Virgin na świecie. Kraj pochodzenia to największy producent oliwy, czyli Hiszpania. Poza tym  obejmuje bardzo wysokiej klasy oliwki, czosnek, kapary, owoce morza z Galicji w Hiszpanii i ryż z Walencji.

Przemycamy trochę hiszpańskiego słońca oraz niezwykle intensywne smaki i zapachy.

Kto raz spróbuje zostanie z nami na dłużej ….

Właściwości oliwy Virgin Extra

Zdrowa dla serca - zmniejszenie ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych
Badania epidemiologiczne wykazały istotny związek między spożywaniem oliwy z oliwek a niską zapadalnością na chorobę niedokrwienną serca (tzw. wieńcową) w tym między innymi na zawał serca i występowaniem niższych wartości ciśnienia tętniczego.

Oliwa z oliwek Extra Virgin jest najlepszym tłuszczem do gotowania, pieczenia i smażenia, gdyż jej struktura chemiczna warunkuje niezrównaną odporność na wysokie temperatury. Oliwa wytrzymuje temperatury aż do 210°C nie rozkładając się na frakcje, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych czy tłuszczów zwierzęcych. Smalec rozkłada się przy temperaturze 180°C, która jest typową temperaturą przy smażeniu, olej sojowy, rzepakowy i słonecznikowy przy 170°C, kukurydziany przy 160°C, margaryna przy 150°C a masło przy 110°C.

Mniejszy cukier i ciśnienie. Spożywanie oliwy obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia redukcję masy ciała, oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy obniżając oporność tkanek na insulinę.

Mniejszy cholesterol. Spożywanie oliwy z oliwek powoduje zmniejszenie stężenia: cholesterolu całkowitego i frakcji LDL w surowicy krwi (LDL jest najbardziej miażdżycorodną frakcją cholesterolu, tzw ``zły cholesterol``), markerów zapalenia, substancji zwiększających krzepliwość krwi, oraz wzrost stężenia: cholesterolu frakcji HDL (tzw ``dobry cholesterol``) i antyoksydantów. Wyżej wspomniane działanie hipolipemizujące (obniżenie stężenia cholesterolu), przeciwzapalne, przeciwkrzepliwe i antyoksydacyjne składa się na szeroko pojęty efekt przeciwmiażdżycowy.

Kwasy wielonienasycone. Oliwa zapewnia również podaż niezbędnych wielonienasyconych (omega-6) kwasów tłuszczowych (4-20%) bez nadmiernego dowozu nasyconych kwasów tłuszczowych (8-14%).

Zdrowa dla matki i dziecka. Prawidłowa podaż niezbędnych (nie syntetyzowanych w organizmie człowieka, dlatego powinny być dostarczone z pokarmem), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. kwasu linolowego (omega-6), który występuje między innymi w mleku matki i oliwie, warunkuje rozwój mózgu, nerwów i siatkówki dziecka

Zmniejszenie ryzyka nowotworów. Witamina E i polifenole (występujące tylko w oliwie extra virgin) jako antyoksydanty hamują produkcję wolnych rodników, które poprzez uszkodzenie materiału genetycznego komórek mogą inicjować procesy nowotworzenia. Badania epidemiologiczne wskazują na niższą zapadalność na raka różnych narządów głównie jelita grubego u osób spożywających dietę śródziemnomorską, której istotną składową stanowi oliwa z oliwek

Poprawia trawienie i chroni przewód pokarmowy Związki zawarte w oliwie z oliwek są łatwo przyswajalne oraz wywierają działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Oliwa zalecana jest u chorych z zaburzeniami trawienia oraz w celu poprawy funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Opóźnia proces starzenia
Duża zawartość kwasów tłuszczowych trudno utleniających się i antyoksydantów w oliwie Extra Virgin spowalnia procesy degeneracji i starzenia układu nerwowego (m.in. zmniejsza ryzyko demencji) oraz innych narządów i układów.
Wybitni europejscy żywieniowcy, kardiolodzy, lipidolodzy, specjaliści z dziedziny zdrowia publicznego podpisali konsensus dotyczący znaczenia oliwy z oliwek i diety śródziemnomorskiej dla zdrowia społeczeństw naszego kontynentu. Więcej informacji na temat międzynarodowego konsensusu na stronie Unii Europejskiej www.europa.eu.int/olive-oil.

Kliknij w text i przytrzymaj aby zatrzymać. Interesującę ? - napisz lub dodaj !

historia 5