Mail: sklep@tomateverde.pl,  tel.+48 600 288 327; +48 793 00 58 58

Jesteśmy członkiem Rady Oliwy

Autor: tomate

Spożywanie oliwy z oliwek powoduje zmniejszenie stężenia: cholesterolu całkowitego i frakcji LDL w surowicy krwi (LDL jest najbardziej miażdżycorodną frakcją cholesterolu, tzw „zły cholesterol”), markerów zapalenia, substancji zwiększających krzepliwość krwi, oraz wzrost stężenia: cholesterolu frakcji HDL (tzw „dobry cholesterol”) i antyoksydantów. Wyżej wspomniane działanie hipolipemizujące (obniżenie stężenia cholesterolu), przeciwzapalne, przeciwkrzepliwe…

Zmniejszenie ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych. Badania epidemiologiczne wykazały istotny związek między spożywaniem oliwy z oliwek a niską zapadalnością na chorobę niedokrwienną serca (tzw. wieńcową) w tym między innymi na zawał serca i występowaniem niższych wartości ciśnienia tętniczego. Powyższe tendencje epidemiologiczne występują w krajach basenu Morza Śródziemnego gdzie jej…

Prawidłowa podaż niezbędnych (nie syntetyzowanych w organizmie człowieka, dlatego powinny być dostarczone z pokarmem), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. kwasu linolowego (omega-6), który występuje między innymi w mleku matki i oliwie, warunkuje rozwój mózgu, nerwów i siatkówki dziecka